Boslab

Boslab, is het laboratorium waar jonge makers een voorstelling mogen produceren op een van de grootste podia van Amsterdam. Een unieke kans in een tijd waarin het voor jonge, onafhankelijke makers steeds moeilijker wordt hun eigen voorstellingen te presenteren. Veelal produceren zij voor de kleine zaal, en is de grote zaal voor hen niet weggelegd. In de vrije, pretentieloze ruimte van het Boslab ontspruiten mooie, ontwapenende stukken van jonge, talentvolle makers. Het Boslab biedt een tegengeluid in een tijd waarin verschraling van het aanbod, een bedreiging vormt.

MAKERS
Ieder jaar kiest de artistieke leiding van het Amsterdamse Bostheater twee tot drie makers uit het grote aantal inschrijvingen. Zij begeleiden de makers op zowel inhoudelijk als productioneel vlak. Het maakproces is intensief en uitdagend, want een speelvloer met zo’n immense afmeting vereist andere wetmatigheden. Veel van wat de makers tot dan toe hebben geleerd zal niet blijken te werken. In juni worden de verschillende voorstellingen op een avond gespeeld op het grote podium van het Bostheater en op locaties rondom het theater.

Theater maken in de open lucht voor een groot publiek is een uitdaging. Een geweldige ervaring die wij jonge makers gunnen. 

BOSLAB 2017
Deze zomer presenteert het Bostheater de achtste editie van Boslab.
Dit zijn de Boslab makers van 2017:

 

Ervaring van Boslabber Puck van Dijk (2013):
Puck van Dijk (titel: Winnen is belangrijker dan meedoen): “Het podium van het Amsterdamse Bostheater is fantastisch maar al snel bleek dat ik alles wat ik tot dan toe had gedaan moest loslaten. Ik moest opnieuw ontdekken wat een ruimte van die omvang voor mijn werk betekende. Je bent bijna meer choreograaf dan regisseur, omdat het gebruik van het lichaam belangrijker is dan wanneer je op een kleiner vlak speelt en terug kunt vallen op een subtiele blik of gelaatsuitdrukking. Alles is enorm op zo’n vlak. Zo werk ik met projectieschermen en de vertaling naar het grote podium was dus ook enorm. Mijn stuk was behoorlijk fysiek en op dat grote vlak (de afmeting van het podium is vergelijkbaar met een sportveld) werd het een uitputtingsslag voor de acteurs, die moesten gaan trainen om het vol te houden. Alles in het bos is bovendien extreem. Als de zon schijnt, is het meteen extreem heet. Als het regent, regent het harder dan in de beschutte stad.”

 

 

Route