Helden en monsters in het bos – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

05 september / 11:00 uur & 15:00 uur

The School of LifeHelden en monsters in het bos

The School of Life trekt op zaterdag 5 september het Bostheater in en viert in de buitenlucht hun eerste offline event sinds corona! 

The School of Life zet inzichten uit de filosofie, psychologie en kunsten in om mensen te helpen om meer voldoening uit het leven te halen. In hun classes, workshops en (online)-evenementen worden uiteenlopende thema’s belicht en delen nationale en internationale experts hun visie op grote vragen.

The School of Life komt naar het Amsterdamse Bostheater om in de buitenlucht diverse sprekers een bijzonder podium te bieden. Midden in het bos schakelen ze de psychologie, filosofie en mythologie in om erachter te komen hoe het kan dat goede mensen slechte dingen doen en wat ervoor nodig is om boven onszelf uit te stijgen. Hoor ideeën en verhalen over monsters en helden, en word aan het denken gezet over wie je vereert en veracht.

De afgelopen tijd leken we precies te weten wie de helden en wie de monsters waren. Elke echte held weet echter dat hij ook een monster kan zijn en monsters zijn meestal ook maar mensen.

Tijdens dit mini-festival vertellen de sprekers over de helden en monsters die onder ons leven. En in ons. Hun verhalen leren je ook diverse kanten van jezelf beter te begrijpen.

 

PRogramma

Mythologie
Helden en monsters in Griekse mythen

Bovenmenselijke monsters die zich aan de randen van de bekende wereld bevinden en helden die niet aan het noodlot kunnen ontsnappen. Griekse mythen gaven vroeger betekenis aan de wereld en ook aan ons menselijk lijden. Wat zijn de meest monsterlijke en de heldhaftigste verhalen uit de Griekse oudheid? Welke verschillen zien we met hoe helden en monsters in onze cultuur worden begrepen? En welke lessen over wat het betekent om mens te zijn, raken ons nog steeds?

 

Psychologie
Wanneer komen helden en monsters tevoorschijn?
Een schurk veroordelen is makkelijk. Hem of haar begrijpen kost meer moeite. Een held vereren is ook vrij eenvoudig. Hem of haar nadoen wat lastiger. Tijdens deze talk kijken we naar de psychologische factoren die van invloed zijn op monsterlijk of heldhaftig gedrag; we bespreken hoe een persoon het ene moment een held en het volgende een monster kan zijn. Ook onderzoek je welke factoren bij jou persoonlijk jouw innerlijk monster of innerlijke held wakker maken.

 

Filosofie
Heldhaftig aanmodderen
Volgens de Griekse filosoof Aristoteles ligt een deugd altijd in het midden tussen twee ondeugden. Zo bevindt de deugd ‘moed’ zich tussen de ondeugden ‘overmoed’ en ‘lafheid’ Als mensen kunnen we dan ook niet anders dan schipperen tussen verschillende kwaden. Hoe kunnen we dit schipperen beter leren begrijpen? En is het mogelijk om op een meer heldhaftige manier maar wat aan te modderen?

 

Verhalen
Meeleven met de helden en monsters
Meesterverhalenverteller Sahand Sahebdivani laat je de kracht van helden en monsters ervaren. Op betoverende wijze neemt hij je mee naar andere werelden en laat hij je binnen in de psyche van verschillende helden en monsters.

 

SPREKERS 

Frank Meester

Frank Meester is filosoof en schrijft met regelmaat voor de Volkskrant, Trouw en Filosofie Magazine. Hij heeft zeven boeken gepubliceerd, waaronder de filosofische bestseller Meesters in de filosofie (2005) samen met zijn broer Maarten als de Gebroeders Meester en het boek Zie mij (2010) waarin hij betoogt dat ijdelheid eigenlijk een deugd is. Samen met Stine Jensen schreef hij het boek De Opvoeders, Wat filosofie de schipperende ouder kan leren (2017) en maakte hij de theatervoorstelling Het opvoedcircus. Op dit moment werkt hij aan een pleidooi voor inconsequentie, over de onmogelijkheid om consequent te zijn, hoe graag we dat ook zouden willen.

 

Moïra Anne Müller

Moïra Anne Müller is gepromoveerd filosofe in de Griekse oudheid en geeft les aan verschillende universiteiten en instituten. Het uitgangspunt in haar werk is de gezamenlijke zoektocht naar de actualiteit van de Griekse filosofie en poëzie. Regelmatig publiceert ze artikelen over de thema’s zoals noodlot en vrijheid, duivelse dilemma’s en morele besluitvorming.

 

Reine Rek

Reine Rek is spreker, coach en docent aan The School of Life. Ze is gespecialiseerd in Voice Dialogue, een methode die is ontwikkeld door de psychologen Hal en Sidra Stone om mensen te helpen verschillende kanten van zichzelf te begrijpen. Ze heeft gestudeerd aan de Universiteit van Humanistiek en heeft een achtergrond in praktische filosofie. In al haar werk houdt ze zich bezig met het praten over (en luisteren naar) levensvragen. Ze combineert haar theoretische kennis met lichaamsgericht werk, altijd met oog voor de paradox die het mens-zijn in zich draagt.

 

Sahand Sahebdivani

Sahand Sahebdivani heeft zijn leven gewijd aan verhalen. Hij is oprichter van Mezrab Cultural Center, ‘The House of Stories’ in Amsterdam en de Mezrab Storytelling School. Als hij niet in Amsterdam is, toert hij de wereld rond met zijn band, zijn verhalenshows en zijn storytelling workshops. Hij staat bekend als een van de beste verhalenvertellers van Nederland.

 

THE SCHOOL OF LIFE 

The School of Life werd in 2008 opgericht door de Britse filosoof en schrijver Alain de Botton. De school heeft vestigingen over de hele wereld: Londen, Sao Paulo, Melbourne, Istanbul, Seoul, Berlijn en Tel Aviv.

Voor kaarten, klik je op de bovenstaande button (tickets). Je wordt doorverwezen naar de website van The School of Life en je kunt daar jouw tickets bestellen.

Tijden
11:00 – 14:00
15:00 – 18:00

Het programma van ronde 1 en 2 is precies hetzelfde. Je koopt je ticket voor een ronde.

Kaartprijzen
Early bird | 39 euro
Regulier | 49 euro

Route