Hollandsch Glorie – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

dinsdag 29 juni t/m zaterdag 28 augustus / Aanvang 21:00 uur

Toneelgroep OostpoolHollandsch Glorie

We mogen weer en als we gaan, gaan we ook goed! Deze zomer staat Toneelgroep Oostpool op het podium van het Bostheater met de spectaculaire voorstelling Hollandsch Glorie, een intelligente komedie over toen, nu en straks. 

Het leek Pieter (Thijs Römer) zo’n goed idee. Een nationaal historisch museumpark waar je in de vorm van een toneelstuk kunt zien hoe onze voorouders leefden. Entertaining én educatief: een magische mix! Zijn show in het Hollandsch Glorie park is al tien jaar lang een hit. Maar nu is het 2021 en is iedereen opeens kwaad. Pieter wist helemaal niet dat mensen boos konden zijn op de geschiedenis. Maar het lijkt alsof heel Nederland zich in al zijn verdeeldheid uitspreekt over uitgerekend zijn show. Samen met zijn club acteurs moet Pieter op zoek naar een nieuwe show over onze geschiedenis. Eentje die Nederland eindelijk echt kan verbinden. Met man en macht probeert Pieter zijn levenswerk in stand te houden, maar een botsing met de tijdgeest lijkt onvermijdelijk.

In deze epische satire trekken we je mee het moeras in dat onze vaderlandse geschiedenis heet. Het voltallige artistiek team van Oostpool klimt in de touwen en trekt alles uit de kast. Laat je overdonderen door epische zeeslagen, tragische liefdesverhalen, tractors, aliens en misschien zelfs een inzicht of twee. En dit allemaal in een giga decor in het mooiste openluchttheater ter wereld.

 

BOSCOLLEGE i.s.m. de Vrije Universiteit

Op de laatste twee zaterdagen van Hollandsch Glorie in het Bostheater nodigt Oostpool ook twee docenten van de VU uit om vanuit hun vakgebied te reflecteren op de voorstelling en de tijd waarin die speelt. Twee publieksvriendelijke colleges, bol van relevante academische context. Een unieke kans op een stoomcursus van twee betrokken onderzoekers die normaal alleen voor de collegebanken staan – en nu in het Bos. Lees hier meer over en reserveer snel.

Let op: dit voorprogramma is alleen toegankelijk als je ook naar de voorstelling komt.

 

Tekst gaat door onder de video

Hollandsch Glorie | Trailer from Toneelgroep Oostpool on Vimeo.

 

Herkenbare discussies

De geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat we anno 2021 met z’n allen bij elkaar zitten op een mooie zomeravond in Het Amsterdamse Bostheater. Als collectief van individuen met allemaal onze eigen achtergrond en historie. Deze zomer laat een groep jonge, bevlogen acteurs het publiek opnieuw kennismaken met de magie van theater. Eindelijk mag het publiek weer samenkomen en is er een gelegenheid om samen te reflecteren op wie we zijn, wie we waren en misschien zelfs wie we in de toekomst kunnen zijn.

“De geschiedenis is uiteenlopend, tegenstrijdig en complex. De tijd waarin we leven laat zien dat we verhalen nodig hebben die aansluiten bij onze multi-etnische samenleving. We moeten ons wagen aan de onmogelijke poging ieders perspectief te laten zien. Ik wil dat mensen gaan genieten van de complexiteit van deze tijd.” | Charli Chung

Hollandsch Glorie laat het publiek kijken naar het Nederland waarin we nu samenleven en overdenkt de wereld waar we vandaan komen. Hoe willen wij uiteindelijk de geschiedenisboeken in? Een nieuwe, bijzonder actuele, humoristische en scherpe voorstelling waarmee een groep jonge acteurs zich deze zomer nestelt op de open plek in Het Amsterdamse Bostheater.

 

Let op: van 25 juli tot 10 augustus zijn er geen voorstellingen. Van 27 juli t/m 8 augustus presenteert het Bostheater i.s.m. met twaalf jonge theatermakers het Boslab Theaterfestival. Daarna keert Hollandsch Glorie uiteraard weer terug en is de voorstelling van Toneelgroep Oostpool nog t/m 28 augustus te zien.

 

Credits

concept Jan Hulst & Kasper Tarenskeen | tekst Kasper Tarenskeen | regie Charli Chung | co-regie Daria Bukvić | spel Arber Aliaj, Yara Brand, Laura De Geest, Fjodor Jozefzoon, Joep Paddenburg, Thijs Römer, Michael Schnörr, Quiah Shilue, ‘Ntianu Stuger en Sidar Toksöz | dramaturgie Madelon Kooijman | regieassistent Laurens van Lottum | scenografie Studio Dennis Vanderbroeck | kostuumontwerp Dymph Boss| kostuumatelier Femke van Neerven, Leila El Alaoui en Niki Verkaar | geluidsontwerp Jelle Hoekstra | lichtontwerp Jantje Geldof | techniek Denson Batteke, Niels Bruynje, Hergen Verheul, Han Verweijen en Bram Visser | productie Jeroen Heinen | marketing Daniel Jaspers enThijs Toonen | beeld Henri Verhoef | coproductie Toneelgroep Oostpool en Het Amsterdamse Bostheater

Hoofdsponsor Schiphol
Mede mogelijk gemaakt door Blockbuster fonds, Internationaal Theater Amsterdam

For English, click here

Speeldata
29 juni t/m 24 juli
10 t/m 28 augustus

Engelse ondertiteling op donderdagen.

Deuren open: 18.30 uur
Aanvang: 21.00 uur. Wees uiterlijk 20.50 uur aanwezig i.v.m. de Corona Check.
Duur: 100 minuten
Leeftijdsadvies: 12+

Voorprogramma
Op zaterdag 21 en 28 augustus organiseert Toneelgroep Oostpool i.s.m. Vrije Universiteit Amsterdam een boscollege met een docent van de VU, om vanuit hun vakgebied te reflecteren op de voorstelling en de tijd waarin die speelt. Lees hier meer over.
Kom je naar het voorprogramma? Dan ben je verzekerd van een goede plek op de tribune, want voor deze gasten zijn er plaatsen gereserveerd.  

Kaartprijs
Regulier € 21,-
CJP € 16,50
Jongeren tot 18 jaar € 9,50

Close App
Download na aanschaf van jouw tickets gelijk de Close App. De tickets worden automatisch in de app gezet en daarnaast ontvang je informatie over de voorstelling en jouw bezoek aan het Bostheater.

Corona maatregelen
Wij volgen de Corona-richtlijnen die door de overheid worden vastgesteld.
Vanaf 1 juli vervalt in het Amsterdamse Bostheater de 1,5 meter regel. Bezoekers van 13 jaar en ouder zijn op vertoon van een entreekaart én een coronatoegangsbewijs welkom in het Bostheater.

Lees hier meer over de nieuwe regels en over het verkrijgen van een coronatoegangsbewijs.

Bankgiroloterij
De actiekaarten voor Bankgiroloterij Vipkaarthouders zijn helaas op. Vipkaarthouders krijgen nu 20% korting op de entreekaarten.

Weersomstandigheden
De voorstelling wordt ook gespeeld wanneer het (licht) regent. Alleen bij echt slecht weer wordt de voorstelling afgelast. Bij twijfelachtig weer wordt er op de dag zelf een weersupdate op de website gezet.

Eten in het bos
Kom bij ons picknicken in het bos! Voorafgaand aan de voorstelling kun je eten op ons Bosterras of op de tribune. Dit jaar hebben we naast de picknicktas ook overheerlijke versgebakken Bosburgers. Bestel je uiterlijk 24 uur van tevoren dan je krijgt ook nog eens korting. Je kunt de Bosburger ook ter plekke bestellen maar let wel: op is op. Dus wil je verzekerd zijn van een lekker hapje voor de voorstelling, bestel je picknicktas of burger dan snel! Lees hier meer.

Geluids-en beeldopnames
Tijdens de voorstellingen kunnen beeld- en geluidsopnames worden gemaakt, ook van het publiek. Als je aanwezig bent bij de voorstelling, stem je ermee in dat je op beeld- en/ of geluidsdragers kunt worden vastgelegd en dat deze beelden openbaar gemaakt kunnen worden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen.

Route