Landscaping – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

dinsdag 31 augustus t/m zaterdag 04 september / Inloop: 19.00 uur. Start voorstelling woe/do: 19.30 uur, vrij/zat: 19.00 uur.

Het landschap is daar. Het ademt klinkt, wuift, raast, verandert voortdurend van vorm. In hoeverre vormen wij het landschap en het landschap ons? En hoe zetten het lichaam en het landschap elkaar in beweging? 

WhyNot brengt met Landscaping een tijdelijk collectief van kunstenaars uit verschillende hoeken van het culturele veld samen, die in hun werk het lichaam centraal stellen. Na weken van onderzoek ensceneren zij in de groene coulissen van het Amsterdamse Bos een serie performance interventies. Met fysieke verbindingen, verstoringen, ritmes, rituelen en veranderende zichtlijnen ontrafelen ze de constante constructie van het land. Vanuit deze verschillende perspectieven ontstaat een nieuwe uitkomst die ertoe leidt dat gedachten aan het Bos nooit meer hetzelfde zullen zijn.

De voorstelling wordt gespeeld op een van de velden dichtbij het Bostheater. Het publiek neemt plaats in een ruimtelijke installatie van scenograaf Theun Mosk die onze kijkrichting op scherp zet. Choreografieduo Elisa Zuppini & Nica onderzochten voor hun stuk hoe menselijke emoties in relatie staan tot een natuurlijke omgeving, terwijl choreograaf Dario Tortorelli meer inzoomt op de ritmes die in de natuur te vinden zijn. Componist en producer Job Oberman (Oceanic) ging aan de slag met het sampelen en vervreemden van natuurlijk geluid om zo nieuwe geluidservaringen te creëren. Hij streeft naar een beter begrip van de natuur door op zoek te gaan naar overeenkomsten tussen vogelgeluiden en menselijke taal. Met Landscaping onderzoekt WhyNot het lichaam in relatie tot onze natuurlijke omgeving door middel van beweging en de sporen die mensen achterlaten.

Donderdag 2 september: Voorstelling met Nachtsafari

Op donderdag 2 september is de voorstelling te combineren met een nachtsafari. Na de voorstelling neemt stadsecoloog Koen Wonders je mee het donkere bos in. Wonders vertelt over het belang van het donker voor de natuur en voor de mens. We geven onze ogen rust en spitsen onze oren voor de geluiden van de nacht. Met een ‘batdetector’ gaan we op zoek naar zo veel mogelijk vleermuizen (in Amsterdam leven wel acht verschillende soorten) en met een beetje geluk horen we ook nog de uilen roepen. Wil je meelopen met de nachtsafari? Kies dan voor het COMBITICKET. Trek warme kleren aan en schoenen waarop je een uurtje kan lopen. Zaklampen mag je thuis laten want we proberen het Amsterdamse Bos zo donker mogelijk te houden.

 

Over WhyNot
WhyNot is een dans- en performance platform dat lichaamskunst aan andere disciplines koppelt en uitkomsten op een bijzondere manier presenteert buiten het theater, om uitwisseling en cross disciplinaire praktijken te bevorderen. Naast het tweejaarlijkse festival organiseert WhyNot activiteiten en initieert ze interdisciplinaire projecten waarin geëxperimenteerd wordt met nieuwe concepten en uitnodigende formats om innovatie in het dans- en performance veld te stimuleren. WhyNot wil het dansveld openbreken door vanuit de danskunst verbindingen te maken met andere creatieve werelden en disciplines, zodat nieuwe vormen kunnen ontstaan.

Landscaping is een dansproductie van WhyNot met choreografen Dario Tortorelli, Elisa Zuppini & Nica, componist en producer Job Oberman (alias Oceanic), scenograaf Theun Mosk, landschapsarchitect Anna Fink en onderzoeker (landschaps)architectuur Daphne Bakker.

 

Credits
Idee en productie: WhyNot (Daisy Benz & Marjolein Vogels)
Concept: Job Oberman, Theun Mosk, Dario Tortorelli, Elisa Zuppini & Nica Roses
Choreografie: Dario Tortorelli in samenwerking met de performers: Nicole van den Berg, Roberta Maimone, Liah Frank
Choreografie & performance: Elisa Zuppini & Nica Roses
Geluidsinstallatie & muziekcompositie: Job Oberman (Oceanic), trompettist: Thijs van der Geest
Scenografie: Theun Mosk
Landschapsarchitect: Anna Maria Fink
Kostuums: Martina Bauer
Techniek: Manuel Boutreur (licht), Ted Grindei (geluid)
Artistiek advies: Keren Levi
Publicatie: Daphne Bakker
Vormgeving publicatie: Sam Velenne Reith
Publiciteit: Daisy Benz, Mayke Klomp, Iris Peters
Productieleider: Charlot van der Meer
Productie-assistent: Norma Schiphof
Assistent publiciteit & productie: Vera Goetzee
Publieksbegeleiding: Neda Rujeva
Vormgeving campagne: Angela Lidderdale

Een WhyNot productie in samenwerking met het Amsterdamse Bostheater, Korzo, Ruimtetijd & de Tolhuistuin.

Met steun van: Amsterdams Fonds voor de Kunst, BNG Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Speeldata
31 aug: Try-out
1 sept: Première
2 t/m 4 sept: voorstellingen

Op zaterdag 4 september vindt een nagesprek plaats.

Language No Problem. For more information in English, click here.

Let op: deze voorstelling is helaas niet rolstoelvriendelijk.

Deuren open: 19.00 uur
Aanvang woensdag, donderdag: 19.30 uur.
Aanvang vrijdag, zaterdag: 19.00 uur
Duur: 90 min

Kaartprijs
Regulier: € 15,-
Combi-ticket: €20,- (voorstelling + nachtwandeling, alleen op 2 september)

Weersomstandigheden
De voorstelling wordt ook gespeeld wanneer het (licht) regent. Alleen bij echt slecht weer wordt de voorstelling afgelast. Bij twijfelachtig weer wordt er op de dag zelf een weersupdate op de website gezet.

Publicatie
Op 1 september presenteert WhyNot de publicatie ‘Moving Beyond the Landscape’ die onderzoeker van (landschaps)architectuur Daphne Bakker schreef voor het Landscaping project. De publicatie word als krantje uitgedeeld bij de voorstelling. Daphne volgde het gehele onderzoek van de deelnemende kunstenaars en verbindt haar eigen conclusies aan de observaties die ze deed. Vanuit haar persoonlijke fascinatie voor dans en beweging in relatie tot de natuur, probeert ze hierin te vatten wat de wisselwerking tussen het lichaam en het land zo essentieel

Geluids-en beeldopnames
Tijdens de voorstellingen kunnen beeld- en geluidsopnames worden gemaakt, ook van het publiek. Als je aanwezig bent bij de voorstelling, stem je ermee in dat je op beeld- en/ of geluidsdragers kunt worden vastgelegd en dat deze beelden openbaar gemaakt kunnen worden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen.

Route