Pinokkio – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

donderdag 13 september t/m maandag 16 september / 20:00

De Veenfabriek i.s.m. La Compagnie du Tire-LainePinokkio

Muziek | Theater | Groei | Verleiding | Verlangens | Leugens

Een vrolijk en wrang volksfeest met de allernieuwste leugens.
Joeri Vos en Paul Koek bewerken  de Pinokkio van Carlo Collodi tot een eclectisch feest over verleiding, aanpassen en opgroeien.

Met de voltallige Veenfabriek en het Franse muziekensemble La Compagnie du Tire-Laine bouwen ze met muziek, theater, dans en spektakel een kleurrijk Pleasure Island. Paul Koek laat zich voor de muziek inspireren door de Tarantella: een van de bekendste Italiaanse dansen, vernoemd naar de tarantulaspin. De beet van deze spin werd als excuus gebruikt om wild te kunnen dansen, voornamelijk door vrouwen, die dat eigenlijk niet mochten. Een leugen die maar al te graag in stand werd gehouden.

Kom naar ons Pleasure Island waar je stoutste dromen werkelijkheid worden en waar je met ons mee mag dansen, spelen en muziek maken. Geef je net als Pinokkio over aan de heerlijke hallucinerende leegte van onze wereld. Want verleidelijke leugens zijn toch veel lekkerder dan de harde realiteit?

Pinokkio speelde deze zomer op Oerol Terschelling als groots opgezette locatievoorstelling en komt in augustus en september naar (openlucht)theaters in Leiden, Den Haag, Almere en Amsterdam.

★★★★ Theaterkrant
“In de handen van regisseur Joeri Vos wordt Pinokkio een subversieve trip over waarheid, leugens, vrijheid en verantwoordelijkheid. Daarmee is zijn bewerking een prikkelend contrapunt ten opzichte van de moralistische manier waarop het klassieke verhaal van Carlo Collodi normaal gesproken verteld wordt. ”

“Zo geeft Vos een nieuwe invulling aan het begrip muziektheater. De vorm gaat een spannend huwelijk aan met de composities van Paul Koek en de Franse Compagnie du Tire-Laine, wier Roma- en Klezmerinvloeden goed aansluiten bij het rauwe milieu dat Vos neerzet. “
Lees de complete recensie

★★★★ Volkskrant
“Veenfabriek verpakt met Franse gastmuzikanten uit Lille de post-truth in een zomers en scabreus volksfeestje.”
Lees de complete recensie

★★★★ NRC
“Hoofdzaak is dat Pinokkio bij Vos een antiheld is, een recalcitrante leugenaar die geweld niet schuwt en een zelfzuchtige hedonist. (…) Terwijl de band Compagnie du Tire-Laine er een feestje van maakt, toont Pinokkio hoe verlangen naar vrijheid kan uitlopen op nihilisme.”
Lees de complete recensie.

“Een van de hoogtepunten van Oerol 2018” Dagblad van het Noorden
“Zo maakte Joeri Vos (…) met zijn eigenzinnige versie van Pinokkio voor de Veenfabriek een volksfeest, waarbij het volk zich gewillig liet meezuigen in het populisme van de tot opstandig ventje verworden pop. Een Pinokkio vol tegenstellingen, fout als de pest en juist daarom uit het goede hout gesneden. Met daarbij een fantastische rauwe vormgeving (…) Mats Boswijk (…). De eclectische muziek van La Compagnie du Tire-Laine maakte dit festijn compleet.”
Lees de complete recensie.

de Veenfabriek
Het Leidse theatergezelschap de Veenfabriek is beweging. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëren ze interdisciplinaire ervaringen, waarin we alle zintuigen aanspreken. De neurotransmitters moeten knetteren tot diep in het ruggenmerg en de kamers van het hart zetten we wagenwijd open.

Sinds 2004 maakt de Veenfabriek onder leiding van Paul Koek toonaangevend interdisciplinair muziektheater op locatie, in theaters en in de Veenfabriek Leiden. In 2017 heeft schrijver en regisseur Joeri Vos zich bij de Veenfabriek aangesloten en is hij samen met Paul artistiek leider. Vanuit maatschappelijke nieuwsgierigheid zoeken alle betrokkenen naar het spanningsveld tussen verschillende disciplines. Ze vinden het belangrijk die zoektocht te delen: de deuren van de repetitieruimte staan altijd open en succesvolle initiatieven zoals Veenproeven geven extra betekenis en waarde aan de voorstellingen.

La Compagnie du Tire-Laine
Sinds de oprichting in 1992 heeft muziekensemble La Compagnie du Tire-Laine uit Lille (Fr) een grote reputatie opgebouwd. Oprichter, accordeonist en icoon Arnaud ‘Nono’ Van Lancker reisde jarenlang rond als ketelmaker en lasser. Nono heeft inmiddels zo’n 40 muzikanten om zich heen verzameld en initieerde tal van projecten die door middel van muziek, verhalen, maar ook door acties in verschillende buurten de Romacultuur uitdragen.

La Compagnie du Tire-Laine speelt een hartverwarmende mix van gipsy muziek, Klezmer, jazz, tango, Franse muziek en (andere) wereldmuziek. Frisse en verrassende composities met zeer persoonlijke ritmische structuren. Het handelsmerk is direct herkenbaar: één idee per nummer, sterk geformuleerd in een duidelijke melodische lijn en veel ruimte voor improvisatie.
Met muziek strijden de muzikanten tegen onrechtvaardigheid en dwingen ze aandacht af voor bijvoorbeeld het Israëlisch-Palestijns conflict, de Koerdische bevolking en migranten zonder papieren. Dat maakt La Compagnie du Tire-Laine tot een toegewijd en sterk humanistisch gezelschap.

In Pinokkio spelen Arnaud van Lancker (accordeon), Benoit Sauvage (contrabas), Yann Deneque (saxofoon, klarinet) en Frédéric Tetaert (gypsy gitaar) mee.

Credits
De Veenfabriek i.s.m. muziekensemble La Compagnie du Tire-Laine uit Lille (FR).
regie | Joeri Vos
tekst | Carlo Collodi, Joeri Vos, Teun Smits
muziek | Paul Koek, La Compagnie du Tire-Laine
met | Phi Nguyen, Reinout Bussemaker, Jacobien Elffers, Roland Haufe, Ruta van Hoof, Milena Haverkamp, Ton van der Meer, John van Oostrum, Bastiaan Woltjer, Teun Smits, Joeri Vos, Paul Koek, Niki Verkaar, Arnaud van Lancker, Benoit Sauvage, Yann Deneque, Frédéric Tetaert
kostuums | Vita Coenen
vormgeving | Mats Boswijk
techniek | Tom Brinkkemper, Jannes Noorman
productie | Rianne Valstar
marketing & publiciteit | Phylicia Kaldenhoven
campagnebeeld | Anne Harbers
grafische vormgeving | Isabel Valstar
teaser | Bas de Brouwer
scènefoto’s | Ben van Duin
impresariaat | Alles voor de Kunsten

Regulier: 18,-
Cjp & stadspas: 14,-
Jongeren tot 18 jaar: 7,-

Adviesleeftijd: 12+
Route