Boslab - Aokigahara / Zee van groen – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

Aokigahara / Zee van groen

Door: Erasmus Mackenna
Boslab Theaterfestival 2021

annajanna

‘Let me tell you: the only way to get rid of dragons is to have one of your own.’
– Evgeny Shvarts, The Dragon

Een jonge vrouw trekt zich terug in het bos om een antwoord te vinden op de vraag: ‘ga ik een einde maken aan mijn leven?’ Met niets behalve een tent, wat eten en een fles water loopt zij diep het bos in. Na een aantal dagen wordt zij ontdekt door een andere jonge vrouw: een boswachter. Een week lang ontmoeten de vrouwen elkaar elke dag aan twee kanten van de rivier die door het bos snijdt. In hun gesprekken vinden ze de sleutel voor het slot dat op hun bestaan ligt, en besluiten zij om te kiezen.

Geïnspireerd op het Japanse bos Aokigahara, ofwel Suicide Forest, maken Erasmus Mackenna en schrijver en dramaturg Roel Pronk samen Aokigahara / Zee van groen, een intieme voorstelling dat zowel leven als doodgaan blootlegt als een persoonlijke daad van overwinning in een wereld dat al zo veel van ons vraagt. Speciaal voor toneelspelers Ellie de Lange en Myrte Siebinga wordt het stuk geschreven. Na meerdere samenwerkingen rondom mentale ziekte regisseert Mackenna voor het eerst een nieuwe toneeltekst van Pronk. Nu storten zij zich op een van minst besproken toestanden van het menselijke bestaan: de wens om dood te zijn.

In deze voorstelling wordt zelfmoord besproken en uitgebeeld.
Denk jij of denkt iemand die jij kent aan zelfmoord? Hulp via 113.nl of 0800-0113.


Erasmus Mackenna (1999) is een Schots-Nederlandse theaterregisseur en lichtontwerper. Hen is in Rotterdam geboren en in Dundee getogen, een klein stad in noord-oost Schotland. In 2021 studeerde hen af aan de Regie Opleiding aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Erasmus maakte twee voorstellingen – Mary Stuart, Queen of Scots en Junk – en liep stage bij verschillende gezelschappen, o.a. Theater Utrecht en Internationaal Theater Amsterdam.

Erasmus legt thema’s bloot die in de maatschappij taboe zijn. Terugkerende thema’s in hun werk zijn zelfmoord, eenzaamheid, verslaving, mentale ziekte, liefde, geweld, seksualiteit, idealisme, solidariteit en klasse. Tekst, muziek, licht en ruimte vormen het fundament van hun voorstellingen. De voorstellingen van Erasmus kenmerken zich als ‘a theatre of radical sensitivity’. De centrale vraag van hun werk is: hoe overleef ik in de wereld die er is, en hoe bouw ik aan de wereld waar ik in geloof?


Regie & lichtontwerp: Erasmus Mackenna
Tekst & dramaturgie: Roel Pronk
Spel: Ellie de Lange, Myrte Siebinga
Foto: Michiel Landeweerd

 

Terug naar Boslab Theaterfestival

Route