Boslab - Sick, Trance, Glory, Mud – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

Sick, Trance, Glory, Mud

Door: Zephyr Brüggen
Boslab Theaterfestival 2021

Zephyr

Twee toneelspelers spelen, voor de laatste keer, de laatste voorstelling ooit. Voor u, het laatste publiek ooit. Maar hoe kom je op, als het de laatste keer is? En hoe ga je af, als het de laatste keer is? Twee toneelspelers komen op en gaan weer af, voorgoed. In de tussentijd zingen zij hun zwanenzang.
Sick, Trance, Glory, Mud is een scheppingsverhaal voor een nieuwe wereld, en een nieuwe positie van de mens daarin. Wij, mensen, zijn de maat der dingen. Alles is door ons en voor ons gemaakt. Tegelijkertijd zijn wij vreemdelingen geworden in deze wereld die we zelf gemaakt hebben. We hebben ons achter onze ‘cultuur’ verschanst, en zijn onze omgeving ‘natuur’ gaan noemen alsof we er zelf geen deel van zijn.
Sick, Trance, Glory, Mud vraagt: op welk formaat moeten wij de mens weergeven, in de huidige wereld, met de ecologische vraagstukken die ons wachten? Hoe ont-maken wij de wereld die we zelf gemaakt hebben? En wat doet een mens als zij haar laatste voorstelling moet spelen? Moeten wij afgaan, verdwijnen, kleiner worden, onze voetafdrukken op deze wereld uitwissen, ons schuldig voelen over de rampen die we hebben aangericht? Of moeten we nieuwe manieren zoeken van samenzijn, met de reigers, bacteriën, en vliegtuigen van het Amsterdamse Bos?

Zephyr Brüggen is een theaterregisseur uit Amsterdam. Zij maakt theater over de grote filosofische vragen van deze tijd en de kleine mensen die in die vragen leven. Het publiek speelt op de een of andere manier altijd de hoofdrol in haar werk. In 2021 is Zephyr afgestudeerd van de Regie opleiding aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Eerder studeerde zij klassieke talen en filosofie in Rome en het Verenigd Koninkrijk, waar ze samen met vrienden het collectief ‘rites’ oprichtte. Ook is ze deel van theatergroep Babylon, waarmee ze in 2020 de eerste voorstelling live op Zoom ooit maakte.

Zephyr Brüggen: concept & regie
Emma van Stapele: productie
Maarten van Burken: technische productie
Dinda Provily: spel
Martijn Nieuwerf: spel
Sean Bell: zang & spel
Met dank aan en medewerking van: Yared van der Zijde, Paula Braas
Foto: Michiel Landeweerd

 

Terug naar Boslab Theaterfestival

Route