Boslab - The Bird is Still Alive – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

The Bird is Still Alive

Door: Janna Adank & Anne Hofman
Boslab Theaterfestival 2021

annajanna

Al jaren zetten activistische kunstenaressen Wan & Tei alles op alles om met hun kunst de mens te laten inzien hoe fucked up de wereld is. Maar in hun gekunstelde pogingen om mensen te laten handelen falen ze steeds. Als hun laatste actie wederom op een fiasco uitloopt gooien ze het roer volledig om. Ze besluiten de stilte van het bos op te zoeken om zich voor het eerst in hun leven niet op de wereld richten, maar op zichzelf. Wat ze aantreffen, heeft een ‘vervreemden van zichzelf’ tot resultaat. Ze beseffen beiden dat ze geen eigen identiteit meer voelen, geen basis van waaruit ze kunnen handelen en voelen. Ze proberen het diepmenselijke gevoel van tekort op te heffen via elkaar: ze gaan de ultieme verbintenis aan. Een belofte van onvoorwaardelijke liefde en trouw aan elkaar, maar bovenal aan de kunst. Compleet versmolten bewegen ze als één, ze praten als één, ademen als één. Hun symbiose transformeert echter al snel in een verstikkende, afknellende spiraal. Gaat het hen lukken om beiden weer ruimte te kunnen voelen en innemen?

The Bird is Still Alive gaat over de zoektocht van twee wezens naar hun autonomie, twee vrouwen die hun eigen stem terug proberen te vinden.


Is this the real life, is this just fantasy?’
Een weerzinwekkend tweestemmig duo zingt deze zin achter een dikke laag plastic terwijl ze, verwonderd, het publiek aankijkt dat de steriele ruimte binnenstroomt.
Janna Adank en Anne Hofman kennen elkaar van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie waar ze in 2018 samen afstudeerden met de voorstelling SAFEHOUSE. Op de academie vonden zij elkaar in een sterke fascinatie voor beeld en een associatieve manier van werken. Ze wentelen zich graag in een utopie die niet vol te houden is, eentje die langzaam afbrokkelt en uiteindelijk uiteenspat in een totale desillusie. Hun werk zit vol met steriele, weirde alter ego’s die zo streven naar perfectionisme dat het neigt naar perversie. Samen vormen ze een fysiek performance duo met een eigenzinnige speelstijl.


Concept/maker/spel: Anne Hofman en Janna Adank
Begeleiding: Christina Flick
Met dank aan: Florian Hellwig
Foto: Michiel Landeweerd

 

Terug naar Boslab Theaterfestival

Route