Bostheater logo

Aanmelden Boslab Theaterfestival 2023

Click here for English

HET AMSTERDAMSE BOSTHEATER ZOEKT EIGENZINNIGE, BEVLOGEN NIEUWE MAKERS

 

BOSLAB is het nieuwe-makers-laboratorium van het Amsterdamse Bostheater. Elk jaar in de zomer is er het Boslab Theaterfestival, waar tien dagen lang voorstellingen van nieuwe makers worden gespeeld op spannende, onverwachte locaties in en rondom het openluchttheater van het Amsterdamse Bos. Boslab is een festival en ontmoetingsplek van en voor makers (en voor publiek wat wil worden geprikkeld en van de gebaande paden af durft). Een laboratorium voor ontwikkeling, onderzoek, scholing, verdieping en het creëren van nieuw werk.

Boslab Theaterfestival is geen programmerend festival. We ondersteunen producties die speciaal voor dit festival worden ontwikkeld en we ondersteunen recreaties van producties die elders zijn gemaakt en die in het bos een volgende stap kunnen zetten.

 

WIE ZOEKEN WIJ?

Boslab zoekt makers van alle disciplines die zich expliciet verhouden tot werken op locatie, in ons geval het bos. Makers die een engagement met de wereld van nu koppelen aan een open blik naar het verleden, en zich verhouden tot het rijke repertoire aan literatuur, beeldende kunst, (speel)stijlen, dans, vormgeving, muziek en orale en geschreven geschiedenis.

In principe komen alleen professioneel opgeleide makers, performers en beginnende collectieven in aanmerking die een (kunst)vakopleiding hebben gevolgd en afgerond. Studenten kunnen vanaf hun laatste studiejaar een aanvraag indienen. Boslab is een festival voor nieuwe makers. In de regel ben je niet langer dan vijf of zes jaar afgestudeerd.

 

WAAR ZIJN WIJ BENIEUWD NAAR?

Wat is jouw definitie van makerschap? Wat voor een soort maker ben je? Waar ben jij benieuwd naar? Wat wil je ontwikkelen en welke rol speelt maken op locatie in jouw artistieke zoektocht? Wat is je vraagstelling, je thema, je inhoudelijke fascinatie? Vanuit welke disciplines werk en/of vertrek je? Welke bronnen wil je daarbij onderzoeken? Met wie en hoe wil je werken? Waarom bij Boslab? Wat is de rol van het publiek? Hoe wil jij je werk tonen? Kun je al een beeld schetsen van wat het publiek te zien krijgt?

 

WAT BIEDEN WIJ?

Boslab begeleidt de projecten inhoudelijk, adviseert bij het opzetten van de productie, marketing en publiciteit en biedt technische ondersteuning.

Makers en spelers krijgen een vergoeding voor repetities, een dagvergoeding voor de speelperiode en er is een klein materiaalbudget beschikbaar. Indien nodig helpen we je om elders nog geld aan te vragen en wijzen we je de weg in het fondsenlandschap.

De festival-voorstellingen duren in principe dertig minuten. In totaal speel je op tien dagen één voorstelling per dag, daarnaast is er een besloten generale met publiek.

 

WAT IS DE PROCEDURE?

De eerste stap is het indienen van een aanvraag vóór 7 november 2022.

Onderaan deze pagina vindt je een button naar de visie van Boslab (lees deze goed door) en een button om een aanvraag in te dienen. Motiveer je aanvraag en gebruik onze richtlijnen om je eigen verhaal te schrijven, beantwoordt dus niet klakkeloos de vragen. Op basis van de aanvragen maken wij een eerste selectie. Geselecteerde makers worden uitgenodigd voor een gesprek eind november/begin december en/of voor een kennismaking op locatie in het weekend van 3 en 4 december 2022. Soms vragen we je daarna om je plannen ook schriftelijk nader toe te lichten.

Medio december maken wij onze definitieve selectie bekend.

Wil je het aanmeldformulier en de artistiek inhoudelijke visie van Boslab liever downloaden? Dan kan hier:

Download hier de inhoudelijke visie van Boslab

Download hier het aanvraagformulier

 

DATA

  • 7 november 2022: deadline indienen aanvraag
  • 24 november 2022: uitslag 1e ronde
  • Vanaf 25 november 2022 gesprekken met de makers (op afspraak)
  • 3 en 4 december 2022: kennismaking in het bos
  • Medio december 2022: uitlag definitieve selectie
  • Tussen half juli en eind augustus: twee weken lang het Boslab Theaterfestival 2023. Data worden binnenkort bekend gemaakt.

In overleg met de productieleider van het Bostheater kunnen geselecteerde makers vanaf de laatste selectie tot aan het festival hun concept verder uitwerken en hun voorstelling repeteren in het bos, op momenten dat de reguliere programmering dat toelaat.

 

Aanvraag voor Boslab indienen Inhoudelijke visie Boslab Terug naar Boslab

Impressie Boslab Theaterfestival 2021