Bostheater logo

Boslab Winteratelier

Geen kunst zonder vrijheid, geen vrijheid zonder kennis en kunde.

We dragen met zijn allen een enorme schat aan ervaring en expertise, en een zee aan verlangens en nog onontgonnen ideeën. Hoe kunnen we dit alles met elkaar delen, bestuderen en door-ontwikkelen? Hoe creëren we een community van makers die met elkaar zoeken naar verdieping, ontwikkeling en onderzoek met een open uitkomst in een praktijk waar altijd te weinig tijd is, met hoge productiedwang, resultaatgericht werken, waar rendementsdenken de norm lijkt en waar autonomie zomaar kan sneuvelen? Hoe voorkomen we dat dit denken zich, als ongewenste waarheid, nestelt in ons eigen denken?

Boslab wil een bescheiden poging doen zo’n vrijplaats te creëren. Een eerste stap zetten, een begin, dat alleen met en door nieuwe makers meer gestalte kan krijgen.

Het Winteratelier is geen productie-plek. Niet het resultaat of een doel is leidend, maar de vraag, de fascinatie en de behoefte aan artistieke ontwikkeling, verdieping en scholing staan centraal. Waarom vertellen we in de vorm van theater, van kunst? Hoe communiceert het inhoudelijke, vaak concrete thema of dilemma binnen een abstracte, vervreemdende, artificiële kunstvorm?

De activiteiten van het atelier richten zich op:
 • Het verleden: onderzoek naar speelstijl, repertoire, geschiedenis en filosofie, uit alle culturen en werelddelen;
 • Het nu: raakvlakken tussen maatschappij, natuur, wetenschap en kunst;
 • De toekomst: ontwikkelen van nieuwe kunstvormen, thema’s en repertoire.
In de vorm van:
 • Workshops: b.v. ‘maken op locatie’ of ‘oude meesters’ (toonaangevende makers van gisteren die hun kennis willen doorgeven). Nieuwe makers kunnen zelf workshops initiëren en het bos kan hiervoor ruimte bieden;
 • Ontmoetingen: studie; het uitdiepen van repertoire (interdisciplinair en internationaal), lezingen, debatten, gesprekken op van een artistiek inhoudelijke dialoog;
 • Onderzoek en ontwikkeling: gericht op het ontginnen van nieuwe vormen.
Voorwaarden:
 • Onderzoek en ontwikkeling zijn gericht op maken. Spelers kunnen workshops initiëren, maar deze moeten ook voor makers toegankelijk zijn;
 • Alles wordt altijd gedeeld. Workshops zijn ook met mensen buiten je eigen circuit;
 • De ervaring wordt gedeeld met of gepresenteerd aan de atelier-community of een openbaar publiek; niet als af-product, maar als uitkomst van het proces;
 • Het Winteratelier stimuleert interdisciplinaire en inclusieve samenwerking.

Praktische uitvoering en mogelijkheden in het bos:

 • Faciliteren van ruimte (vooral in de weekenden en op avonden) en boslocaties.
 • Begeleiding: artistiek inhoudelijke begeleiding; technisch en productioneel advies.
 • Een klein budget voor materiaalkosten of honoraria voor ‘meesters’. Voor makers is er geen honorarium, het gaat om studie en investeren in jezelf en in elkaar.

We roepen nieuwe makers op om prikkelde voorstellen te mailen aan Florian Hellwig, Frances Sanders en Ingejan Ligthart Schenk via boslab@bostheater.nl.

Het Winteratelier zoekt geen individuele ontwikkelingstrajecten en het is geen plek om een voorstelling voor te bereiden. Het is wel een atelier waar samenwerken, verdiepen en delen met andere makers, vanuit fascinatie en nieuwsgierigheid, altijd het uitgangspunt is.

Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er zoal wordt georganiseerd en gepresenteerd en waar je eventueel aan kunt deelnemen? Meld je dan aan via boslab@bostheater.nl als lid van de atelier-community van het Winteratelier.

Terug naar Boslab