Bostheater logo

Over Boslab

Het laboratorium voor nieuwe makers

Boslab is het laboratorium van het Amsterdamse Bostheater voor nieuwe theatermakers uit verschillende disciplines zoals toneel, performance, mime, dans, storytelling, scenografie en muziek.

Boslab begon in 2010 als talent-ontwikkelingsplek, waar jonge, vaak net afgestudeerde, makers korte experimentele voorstellingen maakten. In 2018 waagden we de sprong naar een kleinschalig locatie-festival met meerdere voorstellingen op verschillende plekken in en om het Amsterdamse Bostheater. Sindsdien bestaat het tiendaagse Boslab Theaterfestival met meerdere routes en voorstellingen die speciaal voor dit festival worden gemaakt of doorontwikkeld.

Boslab is een speelveld voor makers die verbinding zoeken tussen theatrale disciplines en mensen van verschillende generaties, sociale en culturele achtergronden. Het motto is: ‘alles moet mogen’. De schoonheid en mystiek van het Amsterdamse Bos, maar ook de kwetsbaarheid van de natuur spelen altijd mee in een voorstelling. Denk aan aan een blaffende hond die over het ‘toneel’ rent, een laag overvliegend vliegtuig of een zwerm ganzen tegen een langzaam donker wordende avondhemel.

Boslab bouwt bewust aan een community van makers en gaat ook langere en duurzame verbindingen aan. Sommige makers staan op meerdere edities van Boslab Theaterfestival en krijgen zo de kans om hun eigen signatuur te ontdekken en ontwikkelen.

Aftermovie van een eerdere editie van Boslab