Bostheater logo

Over Boslab

Het laboratorium voor nieuwe makers

Boslab is het laboratorium van het Amsterdamse Bostheater, speciaal voor nieuwe theatermakers uit verschillende disciplines zoals toneel, performance, mime, dans, storytelling, scenografie en muziek.

Boslab begon in 2010 als talent-ontwikkelingsplek, waar jonge professioneel afgestudeerde makers korte experimentele voorstellingen maakten. In 2018 waagden we de sprong naar een kleinschalig locatie-festival met meerdere voorstellingen op verschillende plekken in en om het Amsterdamse Bostheater. Sindsdien bestaat het tiendaagse Boslab Theaterfestival in zijn huidige vorm, met meerdere routes en voorstellingen. Zowel creaties die speciaal voor dit festival worden gemaakt, als recreaties van eerder werk, die hier een noodzakelijke nieuwe stap kunnen zetten.

Boslab wil een speelveld en een arena van autonome kunst zijn voor makers die buiten de eigen cirkel van vakgenoten willen treden en die verbinding zoeken met makers van alle disciplines, generaties en sociale, culturele en etnische achtergronden. Onder het motto ‘alles moet mogen’.
De tijdloze natuur van het Amsterdamse Bos is onze speel-arena. Impliciet speelt de schoonheid en de mystiek, maar ook de kwetsbaarheid van de natuur altijd mee in een voorstelling. De altijd aanwezige omgeving speelt een spel met de fictieve en de actuele realiteit; met een blaffende hond, een vliegtuig of een zwerm ganzen tegen een langzaam donker wordende avondhemel.

Boslab kiest ervoor om naast locatie/ruimte, de focus te leggen op repertoiregeïnspireerd theater. Daar ligt onze kracht, onze eigen Bostheater-geschiedenis en expertise. Waarbij repertoire zeker niet alleen tekstrepertoire is, maar ook het rijke arsenaal aan fysieke speelstijlen, muziek en de geschiedenis van de beeldende kunst als bron voor vormgeving. We zien repertoire als vertrekpunt, niet als hermetisch gegeven of eindpunt. Bronnen uit het rijke (internationale) verleden dienen als inspiratie voor vernieuwing en verandering en voor de ontwikkeling van hedendaags theater dat zich inhoudelijk, kritisch en vol verbeelding verhoudt tot de tijd waarin we leven.

Artistiek team

Boslab’s artistieke trojka bestaat uit (van links naar rechts) Florian Hellwig, Frances Sanders en Ingejan Ligthart Schenk. We werken collectief in de organisatie, voorbereiding, selectie en uitvoering van het festival, in het zoeken naar makers, partners en coproducenten. De artistieke trojka begeleidt de makers in de voorbereidende fase bij o.a. schrijven, lezen en de locatie-specifieke conceptontwikkeling. In de maakfase begeleiden we vooral op ruimte- en spelregie en dramaturgie. Daarnaast krijgen makers ondersteuning op het gebied van techniek (Ramses van den Hurk), productie (Paula Braas) en publiciteit (Dorèndel Overmars).

Boslab Community

Boslab bouwt bewust aan een community van makers en gaat ook langere en duurzame verbintenissen aan. Sommige makers hebben al op meerdere edities van Boslab gestaan. Zoals Collectief Blauwdruk, die in 2020 voor het eerst op Boslab Theaterfestival stonden en sindsdien worden ondersteund door Boslab, samen met festival Karavaan, in het kader van hun Nieuwe-makers-regeling. Het zoveel mogelijk collectief bundelen van krachten en expertises, is een werkwijze die we stimuleren bij de nieuwe makers. Makers komen in het Bostheater niet alleen een voorstelling maken of hernemen, zij zijn met elkaar het festival en zijn bij elkaar betrokken in het maakproces en de uitvoering.

Terug naar Boslab

Aftermovie Boslab Theaterfestival 2021