Bostheater logo

Nu de dood nog

Nu de dood nog

‘Nu de dood nog’ is een radicale bewerking op de ingebeelde zieke van Molière, een epische komedie over leven en dood met de commedia dell’arte als inspiratiebron. Moraalridder Molière was vrij stellig: “We gaan dood aan onze medicijnen, niet aan onze kwalen.” Nu mag de toneelschrijver zijn moraal zo’n 400 jaar later in het Amsterdamse Bos komen verdedigen.

Het statusverschil van de personages: die van de schepper Molière en zijn creatie Argan wordt zichtbaar. Hoofd en lichaam botsen met elkaar: Moliere praat, schreeuwt en dirigeert, terwijl Argan verloren in de ruimte beweegt. Hij doet en toont wat hem wordt opgedragen. We zien de mens worstelen met z’n sterfelijkheid, hierin vechten angst en roekeloosheid om voorrang.

Bereid u voor op salto’s en stunts, een lach en een traan, een lichaam en een geest.

Nu de dood nog – route groen & paars (scrol naar beneden voor tickets)

 

Over de makers

Reinout Bongers (1999) is in 2021 afgestudeerd aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Hij liep tijdens zijn opleiding een halfjaar stage bij Het Zuidelijk Toneel onder regies van Sarah Moeremans en Liliane Brakema. Zijn werk concentreert zich rond grote maatschappelijke thema’s als genderongelijkheid, eenzaamheid en (het gebrek aan) de liefde. Deze monumenten van thema’s gaat hij te lijf met een speelse, humorvolle en toegankelijke tekst en speelstijl waarin elke voorstelling als beginvraag heeft: ‘Wie ben ik en wat betekent dat?’

Luna Joosten (1998) is in 2021 afgestudeerd van de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze liep stage bij de Warme Winkel en HNTJong en won in 2019 de Best of Fringe-award met de voorstelling Great People, die ze maakte met Emma Buysse. Na haar afstuderen maakte ze de voorstelling CRYBABY en de voorstelling Ik had toch iets meer verwacht van een aardbeving voor de Winterkaravaan in Alkmaar.

Niels van Heijningen (1999) is in 2021 afgestudeerd van de Mime opleiding van de AHK. Sindsdien beweegt hij zich op veel vlakken binnen de uitvoerende kunsten. Hoofdzakelijk actief als acteur/performer en (mede)maker binnen verschillende collectieven en gezelschappen. Niels zal binnen het spelen altijd vertrekken vanuit beweging en zijn lichaam.

Teun Donders (1997) studeerde in 2020 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie. Hij ontving samen met Jasper Stoop de ‘Top Naeff’ prijs voor zijn afstudeervoorstelling ‘De Worm in het zijn’. Teun Liep stage bij Het Nationale Theater in de voorstellingen ‘Ondine’ en ‘Amadeus’. Ook liep hij stage bij Frascati producties in de voorstellingen ‘Wolven huilen niet alleen’ en ‘Don Caravaggio’. In 2021 maakte hij zijn eerste solo ‘Hendrik IV’ onder de vleugels.

 

Credits

 • Reinout Bongers - Concept & regie |
 • Luna Joosten - Tekst |
 • Teun Donders, Niels van Heijningen - Spel

Event van de maker

 • t/m
  Boslab - Festival Toneel Aangelijnde honden toegestaan Rolstoel vriendelijk

  Boslab Route Groen

  Onbevangen makers nemen je mee in het schemerende bos én in de wereld van hun fantasie.
  In deze route: toneel met o.a. Reinout Bongers, Axelle Verkempinck, Ellie de Lange & Marit Hooijschuur.

 • t/m
  Boslab - Festival Toneel Aangelijnde honden toegestaan Rolstoel vriendelijk

  Boslab Route Paars

  Onbevangen makers nemen je mee in het schemerende bos én in de wereld van hun fantasie.
  In deze route: Reinout Bongers & Collectief Blauwdruk.

 • t/m
  Boslab - Festival Toneel Aangelijnde honden toegestaan Rolstoel vriendelijk

  Boslab Route Geel

  Onbevangen makers nemen je mee in het schemerende bos én in de wereld van hun fantasie.
  In deze route: Ali Ünal & Menzo Kircz, Laurien van Rijswijk, Reinout Bongers.