Bostheater logo

Door: Laila Claessen, Lieke van der Vegt, Just van Bommel

THE MIDNIGHT SPECIAL

The midnight special

Als de dag in de nacht verandert, ontstaat een magistrale metamorfose. Het duister oefent haar aantrekkingskracht uit. Een figuur schuifelt door het bos en vindt op de tast een touw, begint met trekken en uit een stinkende rivier stijgt een spontaan ontbrandende kroonluchter op. De figuur glimlacht goedkeurend…

THE MIDNIGHT SPECIAL is een beeldende, performatieve locatievoorstelling over de duisternis, geïnspireerd op sprookjes, mythen en ander werk van kunstenaars die obscuriteit romantiseren. Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt onderzoeken welke kenmerken ‘angst’ met zich meedraagt en hoe universeel deze angsten zijn.

In hypergestileerd en fragmentarisch, theatraal toverspel krijgt de duisternis een stem. Hoe kunnen we die schemering (of duistere kant) in onszelf leren omarmen en een nieuwe blik werpen op het duister? Wat is eng en wanneer wordt iets beangstigend?

THE MIDNIGHT SPECIAL – route geel (scrol naar beneden voor tickets)

 

Over de makers

Laila Claessen maakt theater, film en installaties zowel solo als in collectief verband. Vaak met tekst als basis creëert ze associatieve beelden in een vormelijke wereld. Ze werkt vanuit de duisternis en duikt graag in de tragiek van het mens zijn. Verbeelding versmelt met zelfbewustzijn en vormt zich tot een cute but creepy, maar vooral ontwapenende mash-up. Gehuld in een mix van zwarte humor, kinderlijke filosofie en metaforen die zichzelf in hele kromme bochten wringen op zoek naar betekenis, maakt ze gebruik van fantasie als een haast tastbaar materiaal.

Lieke van der Vegt (Ommen, 1997) is in 2020 afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht. Als beginnend performancekunstenaar en theatermaker, noemt ze zichzelf graag de tovenares van de verbeelding. Ze balanceert op de grenzen van ervaringstheater en beeldende kunst, tussen theatraal en museaal in. Haar werk ontstaat vanuit een speelse verwondering en nieuwgierigheid naar de wereld. Met de slimheid en muzikaliteit van vorm, ritme en licht, transformeert ze een ruimte tot een betekenisvolle beleving. Ze werkt vanuit een verlangen om de toeschouwer een virtuoze ervaring mee te geven en zoekt naar een vertaling van onze authentieke, onversneden binnenwerelden. De ‘magie’ die daar schuilt, wil ze vangen.

Just van Bommel (Groningen, 1999) studeert in 2022 af aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk komt vaak voort uit een ergernis of fascinatie voor gevestigde normen. Hij/ ik maakte veel (licht-ironisch) werk rond grote onderwerpen, de liefde en (mijn angst voor) de dood zijn mijn lievelings. Via die overkoepelende thema’s maak ik zo oprecht mogelijke, over-dramatische, vaak mega persoonlijke maar ook mega gestileerde showtjes, die graag spectaculairder hadden willen zijn. Door mezelf niet te serieus te nemen in mijn megalomane inhoud en vorm, probeer ik dingen te maken waar je een beetje om kan huilen en een beetje om kan lachen.

Event van de maker

 • t/m
  notice

  This route is No Dutch, no problem.

  Boslab - Festival Mime Muziektheater Storytelling Toneel Aangelijnde honden toegestaan

  Boslab Route Blauw

  A new generation of theatre makers guides you into the twilight forest and into the world of their fantasy.
  In this route: Merette van Hijfte & Pleuni Veen, Mezrab, Laila Claessen & Lieke van der Vegt & Just van Bommel

  Meer informatie