MEDEWERKER VANAF HET EERSTE UUR – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

MEDEWERKER VANAF HET EERSTE UUR

Natascha Zwaal, medewerker vanaf 1988 en later vrijwilliger 

“Ik ben in 1988 begonnen bij het Bostheater. Ik was toen net 18 jaar, student, en ik vond het fantastisch. Tijdens mijn studententijd was ik betaald medewerker. Ik deed mee met het productieteam en ik heb in het begin zelfs een paar keer meegespeeld in de voorstellingen. Dat waren wel kleine rollen op het toneel. Ook ben ik jarenlang lichttechnicus geweest. Ik woonde in Utrecht dus in de zomer sliep ik op het terrein van het Bostheater. De eerste jaren soms in een tent of in een kleien blokhut, veel kleiner dan die er nu staat, later een caravan. Na mijn studie ging ik promoveren en werd het te druk om te blijven werken bij het Bostheater, maar ben ik wel gebleven als vrijwilliger. Zelfs toen ik in Kameroen woonde voor mijn onderzoek, kwam ik in de zomer terug om bij het Bostheater te helpen. In 2009 heb ik hier mijn huidige vriend Jan leren kennen. Jan is ’s zomers bewaker bij het Bostheater We zijn dus veel avonden in het bos; ik slaap hier dus nog steeds in de zomer.

De tribune van het Bostheater is aangelegd tijdens het interbellum. Het betonnen podium nu was toen slechts een grasveld. Frances, de voormalig artistiek leider van het Bostheater, is mijn tante en deed in de jaren ’80 de regie voor een voorstelling die eigenlijk elders zou worden opgevoerd. Dat kon door omstandigheden daar niet doorgaan. Ze wist dat er een oud openluchttheater was in het Amsterdamse Bos dat niet in gebruik was en ze is toen hierheen gekomen. Vanaf die tijd is er altijd een zomerproductie geweest, maar concerten of kindervoorstellingen waren er toen nog niet.”

Route