Persbericht 23 november 2020 – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

Sluiting van het Bostheater nabij

PERSBERICHT | 23 november 2020

Één van de belangrijkste speelplekken in Nederland voor grootschalig locatietheater staat op het punt om te verdwijnen. Ondanks de overweldigende steun van het publiek, protest uit de culturele sector en een extra financiële handreiking (50.000 euro) van de gemeente Amstelveen is het openluchttheater in het Amsterdamse Bos nog altijd niet gered. De organisatie wil nog éénmaal de gemeente Amsterdam oproepen om in actie te komen.

De gemeente Amsterdam biedt nog altijd geen uitzicht op de redding van het Bostheater. De organisatie kreeg deze zomer te horen dat, ondanks een positief advies, de structurele subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) wordt stopgezet. Het Bostheater startte een petitie om sluiting te voorkomen; deze petitie werd meer dan 18.500 keer ondertekend.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangekondigd dat er een tweede steunpakket voor cultuur beschikbaar wordt gesteld aan gemeenten. Het is echter onduidelijk of de gemeente Amsterdam een deel van de middelen gaat inzetten om het openluchttheater overeind te houden. Op 2 december vergadert de raadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering over de aanvullende steun voor de culturele sector; twee weken later neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting. Als het Bostheater daarin niet wordt meegenomen, valt het doek voor het openluchttheater.

Impact

“Het Bostheater is een unieke locatie binnen de grote traditie van het Nederlandse locatietheater. Wat is een grote wereldstad, en Amsterdam is een grote wereldstad, zonder een fenomenaal openluchttheater,” aldus toneelregisseur Ivo van Hove (Internationaal Theater Amsterdam). Behalve Van Hove spraken veel theatermakers, acteurs en gezelschappen zich eind van de zomer al uit over het nieuws dat het Bostheater in 2021 mogelijk moet sluiten. Het wegvallen van het Bostheater heeft ernstige gevolgen voor de culturele infrastructuur van Nederland.

Het Bostheater is één van de laatste locaties in Nederland waar grootschalig locatietheater mogelijk is. Als er in 2021 geen financiële middelen beschikbaar komen dan betekent dit dat de geplande zomervoorstellingen in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, ITA, Orkater, De Warme Winkel en De Toneelmakerij de komende jaren niet doorgaan en dat ook Boslab Theaterfestival voor jonge makers verdwijnt.

Renovatie

In een reguliere zomer bezoeken ca. 68.000 mensen de voorstellingen en concerten in het Bostheater. Een groot gedeelte van het publiek komt uit de regio, ruim een kwart van de bezoekers komt uit de rest van Nederland.

De gemeente Amsterdam begint dit najaar met de renovatie van het openluchttheater. Er wordt voor 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de locatie; de oplevering staat gepland voor 2022. Als de organisatie van het Bostheater echter de financiële middelen niet meer heeft om te produceren en te programmeren dan moet het theater toch sluiten.

Oplossing voor ruimtegebrek

Momenteel wordt er in de evenementenbranche en culturele sector gezocht naar manieren om het ruimtegebrek in de reguliere theaters en concertzalen op te vangen en om zo publiek veilig te kunnen ontvangen. Het Bostheater heeft afgelopen zomer veel ervaring opgedaan met het ontvangen van grotere publieksgroepen (maximaal 170 personen per voorstelling). Omdat de jaarlijkse zomervoorstelling en de concerten door corona niet konden doorgaan, besloot het Bostheater diverse gezelschappen uit te nodigen om hun voorstellingen te presenteren op het podium in het Amsterdamse Bos. Hoewel de publiekscapaciteit lager was dan in normale zomers, bezochten in juli en augustus ruim 13.500 bezoekers het openluchttheater.

De organisatie wil het liefst bekijken of het Bostheater in het zomerseizoen 2021 nog meer bezoekers veilig kan verwelkomen om zo theatervoorstellingen en concerten weer toegankelijk te maken voor een breed publiek. Als het openluchttheater definitief wordt wegbezuinigd, verdwijnt daarmee ook een locatie die juist in deze tijd mogelijkheden biedt.

 

Noot voor de redactie: voor vragen, interviewverzoeken en extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Anika van de Wijngaard via pers@bostheater.nl | 06-46112806.

Route