EVA KNIBBE & BART VAN DE WOESTIJNE – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

RECHTSZAAK TEGEN DE DOOD 

Op 14 juli 2017 vond in het Paleis van Justitie in Amsterdam misschien wel de meest complexe strafzaak ooit plaats: een proces tegen de dood. Kunstenaars Eva Knibbe en Bart van de Woestijne klaagden de dood aan en zij beriepen zich daartoe op Artikel II-62 van de Europese grondwet: ‘Een ieder heeft recht op leven.’

De aanklacht belicht het onvermogen om ons te verhouden tot de ongrijpbaarheid van de dood. De makers bevragen daarmee de plek van tragiek in het Westers denken en hoe die te delen met anderen. Tijdens Boslab kunt u een gemonteerde registratie van de rechtszaak terugkijken. Het overzicht met video en tekst is doorlopend te bezoeken.

Credits: Officier van Justitie: André Coumans Advocaat van de dood: Eugène Sutorius
Tribunaal: Mark Boekhorst-Carillo, Annelies Rottgering, Anja van Holten
Griffier Nanda Ros Registratie: Dennis Alink, Thomas van der Gronde
Ontwerp en bouw video-installatie: Martijn Rooker
In samenwerking met het Gerechtshof Amsterdam, Wooden ‘O’ Frances Sanders

_______________________________________________________________

Eva Knibbe en Bart van de Woestijne zijn beide theatermakers en doen in hun werk pogingen levensgrote onderwerpen te bevatten. Bij Het Huis Utrecht en op de Parade deed Eva Knibbe een poging alle dingen van de wereld  te benoemen, waar Bart van de Woestijne op Oerol en Over het IJ trachtte ‘ het niets’ voelbaar te maken. Vaak zijn dit bij voorbaat mislukte maar toch troostrijke pogingen. Met dit als uitgangspunt spelen de dood en zijn ongrijpbaarheid een grote rol in hun werk.

www.rechtszaaktegendedood.nl

Route