De verhalen uit 35 jaar Bostheater – Het Amsterdamse Bostheater - stralend middelpunt van de zomer

“HET CULTURELE AANBOD GRoeiT”

Het Amsterdamse Bostheater verzamelt deze zomer verhalen van bezoekers, medewerkers en theatermakers over hun band met het Bostheater. Er wordt niet alleen teruggeblikt, maar ook uitgelicht wat het Bostheater zo’n unieke culturele plek maakt. Directeur en artistiek leider Ingejan Ligthart Schenk is als eerste aan zet: Wat maakt het Bostheater volgens hem zo bijzonder? 

 

© Saris & den Engelsman

 

Wat maakt het Bostheater zo bijzonder? 

“Niet alleen onze voorstellingen en concerten, maar vooral ook de locatie definieert het Bostheater. Het Amsterdamse Bos is ons huis, decor en biedt inspiratie. Het theater is een toegankelijke plek en we willen iedereen meenemen in de verhalen die wij vertellen.

Gezamenlijke beleving

Voordat ik artistiek leider en directeur van het Bostheater werd, daagde ik mezelf als theatermaker en regisseur graag uit om voorstellingen maken waarbij ik nieuw publiek kon bereiken, zoals in een voorstelling met kunstwerken als decor in musea of door samenwerkingen met muzikanten in clubs. Ik wilde dat er ontmoetingen zouden ontstaan tussen het publiek. Het Bostheater is zo’n plek van ontmoeting bij uitstek. Elke avond ontstaat er een gezamenlijke beleving en het publiek mag ook nadrukkelijk aanwezig zijn in het Bostheater. Het theater is meer van het publiek dan van de theatermakers.  Het publiek komt niet vijf minuten voor aanvang van de voorstelling binnen, maar ze zijn er de hele avond. Voorafgaand aan de voorstelling kunnen ze picknicken op de tribune of genieten van een drankje. Dat is een cruciaal onderdeel van de gezamenlijke beleving.

Gerenommeerde theatergezelschappen

Vijfendertig jaar streken een aantal theatermakers neer om op deze open plek in het bos om een theatervoorstelling te maken. Het openluchttheater heeft vanaf het eerste ontwerp een permanente plaats in het Amsterdamse Bos gehad, maar was toen al jaren niet meer in gebruik. Maar sindsdien wordt hier jaarlijks elke zomer een grote productie opgezet en avond aan avond gespeeld.

 

Tegenwoordig werken we daarvoor samen met gerenommeerde theatergezelschappen en stimuleren we ze om een voorstelling te maken die gebruik maakt van alle mogelijkheden die het Bostheater biedt en voor een breed publiek is. Naast de voorstelling in de zomer, hebben we nu inmiddels ook veel concerten en kindervoorstellingen, en zijn we een podium waar jonge makers zich kunnen ontwikkelen. Het culturele aanbod groeit alleen maar. In de toekomst zouden we zelfs ook beeldende kunst een plek willen geven in het bos.

Speels en open karakter

Door de omgeving heeft het Bostheater een speels en open karakter. Ook het publiek voelt dat. Er zijn geen rangen en standen. Het is laagdrempelig en we hanteren een schappelijk prijsbeleid. Dit is vanuit de overtuiging dat het theater toegankelijk moet zijn voor iedereen.”

Theatermakers

Bodil de la Parra, theatermaakster 

“Ik liep stage in het Amsterdamse Bos en ben er ruim tien jaar niet meer weggegaan. Voor mij bestond er in die jaren niets anders . Het was mijn kern. We speelden er alle klassiekers . Het Bos heeft mij gevormd als was het mijn ouderlijk huis. Het is een magische plek waar ik altijd naar terug verlang. Het liefst stond ik er morgen weer!”

Sander Plukaard, acteur en theatermaker

“Het Amsterdamse Bostheater is een bijzonder dierbare plek voor mij. Als student aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie liep ik stage in Wiener Wald en speelde vervolgens nog in twee andere voorstellingen. Ik deed ook keer mee aan Boslab. Het spelen tussen de bomen, letterlijk en figuurlijk, heeft een ongekende betovering die ik nergens anders heb ervaren.”

 

Lees meer verhalen over 35 jaar Bostheater!

Medewerker vanaf het eerste uur

Natascha Zwaal, medewerker vanaf 1988 en later vrijwilliger 

“Ik ben in 1988 begonnen bij het Bostheater. Ik was toen net 18 jaar, student, en ik vond het fantastisch.” Lees verder

Getrouwd in het Bostheater

Jolanda Kirpensteijn, bezoeker van het Bostheater

“In mei 2011 zijn wij getrouwd in het Bostheater. We waren op zoek naar een mooie buitenlocatie en bij het Bostheater voelde het goed door de natuur en rust die de plek uitstraalt.” Lees meer

 

Route