Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bostheater logo

Theatervoorstellingen

Theater in het bos

In het Amsterdamse Bos bruist het in de zomer. Vanaf mei wordt het Bostheater bevolkt door theatermakers, dansers en muzikanten. De grote zomervoorstelling in het Bostheater is voor veel bezoekers een vaste traditie geworden. Al bijna veertig jaar wordt er een voorstelling in het bos gemaakt en gespeeld voor een groot publiek. Het Bostheater was in de beginjaren een theatergezelschap dat steevast elke zomer een bewerking van een klassieke theatervoorstelling van o.a. William Shakespeare en Tsjechov opvoerde op het grote podium; tegenwoordig worden steeds vaker nieuwe en hedendaagse verhalen opgevoerd.

De afgelopen jaren speelden gerenommeerde gezelschappen in het Amsterdamse Bostheater, zoals Toneelgroep Oostpool met Hollandsch Glorie in 2021, Internationaal Theater Amsterdam (ook wel bekend als het voormalige Toneelgroep Amsterdam) met The Damned in 2022, en vorig jaar Orkater met het muziektheaterspektakel Wildfire.

Zomer 2024: Het Zomeroffer

In 2019 stonden zij in het bos met De Drie Musketiers, dat alle bezoekersrecords verbrak. Dit jaar keert het misschien wel het meest spraakmakende theatergezelschap van Nederland, De Warme Winkel, terug met Het Zomeroffer: een monumentaal en poëtisch muziektheaterspektakel, gebaseerd op de fameuze Le Sacre du Printemps (Het Lenteoffer) van Igor Stravinsky. Maar waar in het oorspronkelijke ballet een jonge vrouw wordt geofferd, sterft in het bos elke avond, 35 zomeravonden lang, een auto van iemand uit het publiek. Samen met de multitalenten van Touki Delphine en meestermuzikanten van Asko|Schönberg waagt een groot ensemble van acteurs, zangers en muzikanten zich aan deze uitdaging van de buitencategorie.

Lees meer over Het Zomeroffer

Bostheater en ITA

ITA speelde niet alleen in het Bostheater, maar is ook al jaren partner van onze Amsterdamse culturele hotspot. Iedere zomer, na het Julidans festival, wordt het een beetje stil op het Leidseplein. De zalen en podia van International Theater Amsterdam krijgen dan een broodnodige ‘grote beurt’, dus er kan even niet worden doorgespeeld. ITA zocht al een tijd naar een manier om ook in de zomer theater te laten zien. Die wens werd werkelijkheid: ITA werd partner van het Amsterdamse Bostheater!

Kern van de samenwerking tussen deze twee grote spelers in het Amsterdamse Culturele veld is de presentatie, verkoop en communicatie van de hoofdproductie. Daarnaast wordt onderzocht of de schouwburg in de toekomst ook dans kan programmeren op het Bospodium en wordt op het gebied van kindervoorstellingen expertise uitgewisseld. De samenwerking ligt niet op het vlak van de concerten die in het Amsterdamse Bostheater geprogrammeerd worden.

Het publiek kan de warmte van het rode pluche in de schouwburg in de zomermaanden verruilen voor de avondzon en de sterren in het Amsterdamse Bostheater. Voor een voorstelling in de buitenlucht, met picknick en een flesje wijn op de tribune.