Bostheater logo

Theatervoorstellingen

Theater in het bos

In het Amsterdamse Bos bruist het in de zomer. Vanaf mei wordt het Bostheater bevolkt door theatermakers, dansers en muzikanten. De grote zomervoorstelling in het Bostheater is voor veel bezoekers een vaste traditie geworden. Al bijna veertig jaar wordt er een voorstelling in het bos gemaakt en gespeeld voor een groot publiek. Het Bostheater was in de beginjaren een theatergezelschap dat steevast elke zomer een bewerking van een klassieke theatervoorstelling van o.a. William Shakespeare en Tsjechov opvoerde op het grote podium; tegenwoordig worden steeds vaker nieuwe en hedendaagse verhalen opgevoerd.

De afgelopen jaren speelden gerenommeerde gezelschappen in het Amsterdamse Bostheater, zoals De Warme Winkel met De drie musketiers in 2019 en Toneelgroep Oostpool met Hollandsch Glorie in 2021. In 2022 speelde Internationaal Theater Amsterdam (ook wel bekend als het voormalige Toneelgroep Amsterdam) met The Damned voor het eerst een grootschalige voorstelling in de Nederlandse open lucht.

Zomer 2023

Orkater is een graag geziene gast in het bos! In 2017 speelde dit muzikale gezelschap de voorstelling Julius Caesar in het Bostheater. In de zomer van 2023 verwelkomden zij bezoekers in de wildernis van onze gevoelens en verlangens met Wildfire, een voorstelling die is geïnspireerd op Maurice Sendaks iconische prentenboek Where the wild things are. 

Lees meer over Wildfire

Bostheater en ITA

ITA speelt niet alleen in het Bostheater, maar is ook al jaren partner van onze Amsterdamse culturele hotspot. Iedere zomer, na het Julidans festival, wordt het namelijk een beetje stil op het Leidseplein. De zalen en podia van International Theater Amsterdam krijgen dan een broodnodige ‘grote beurt’, dus er kan even niet worden doorgespeeld. ITA zocht al een tijd naar een manier om ook in de zomer theater te laten zien. Die wens werd werkelijkheid: ITA werd partner van het Amsterdamse Bos!

Kern van de samenwerking tussen deze twee grote spelers in het Amsterdamse Culturele veld is de presentatie, verkoop en communicatie van de hoofdproductie. Daarnaast wordt onderzocht of de schouwburg in de toekomst ook dans kan programmeren op het Bospodium en wordt op het gebied van kindervoorstellingen expertise uitgewisseld. De samenwerking ligt niet op het vlak van de concerten die in het Amsterdamse Bostheater geprogrammeerd worden.

Het publiek kan de warmte van het rode pluche in de schouwburg in de zomermaanden verruilen voor de avondzon en de sterren in het Amsterdamse Bostheater. Voor een voorstelling in de buitenlucht, met picknick en een flesje wijn op de tribune.