Bostheater logo

Theatervoorstellingen

Theater in het bos

De grote zomervoorstelling in het Bostheater is voor veel bezoekers een vaste traditie geworden in de zomer. Al bijna veertig jaar wordt er een voorstelling in het bos gemaakt en gespeeld voor een groot publiek. Het Bostheater was in de beginjaren een theatergezelschap dat steevast elke zomer een bewerking van een klassieke theatervoorstelling opvoerde op het grote podium; tegenwoordig worden de klassieke  toneelstukken van o.a. William Shakespeare en Tsjechov steeds vaker gecombineerd met nieuwe en hedendaagse verhalen.

De afgelopen jaren speelden gerenommeerde gezelschappen in het Amsterdamse Bostheater, zoals Toneelgroep Oostpool met Hollandsch Glorie in 2021 en De Warme Winkel met De Drie Musketiers in 2019. Deze zomer, in 2022, was het de beurt aan het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Het voltallige ITA-ensemble (ook wel bekend als het voormalige Toneelgroep Amsterdam) speelde voor het eerst in zijn geschiedenis een grootschalige voorstelling in de open lucht. In het Amsterdamse Bostheater bracht ITA de Nederlandse versie van Les Damnés (onder de titel The Damned), de succesproductie die Ivo van Hove in 2016 regisseerde voor de Comédie-Française.

Het was een prachtig seizoen, met zwoele avonden en giga-gave voorstellingen.We zijn alweer druk bezig met de programmering voor het volgende seizoen. Wil je op de hoogte blijven van al het Bostheater nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Bostheater en ITA

ITA speelt niet alleen in het Bostheater, maar is ook al jaren partner van onze Amsterdamse culturele hotspot. Iedere zomer, na het Julidans festival, wordt het namelijk een beetje stil op het Leidseplein. De podia van International Theater Amsterdam krijgen dan een broodnodige ‘grote beurt’, dus er kan even niet worden doorgespeeld. ITA zocht al een tijd naar een manier om ook in de zomer theater te laten zien. Die wens werd werkelijkheid: ITA gaat naar het Amsterdamse Bos!

In het Amsterdamse Bos bruist het in de zomer. Vanaf mei wordt het Bostheater bevolkt door theatermakers, dansers en muzikanten. In een groots amfitheater op een schitterende locatie kunnen inwoners en bezoekers van Amsterdam al jaren terecht voor een divers aanbod van kwalitatief hoogwaardige programmering met een lage entreeprijs.

Kern van de samenwerking tussen deze twee grote spelers in het Amsterdamse Culturele veld is de presentatie, verkoop en communicatie van de hoofdproductie. Daarnaast wordt onderzocht of de schouwburg in de toekomst ook dans kan programmeren op het Bospodium en wordt op het gebied van kindervoorstellingen expertise uitgewisseld. De samenwerking ligt niet op het vlak van de concerten die in het Amsterdamse Bostheater geprogrammeerd worden.

Het publiek kan de warmte van het rode pluche in de schouwburg in de zomermaanden verruilen voor de avondzon en de sterren in het Amsterdamse Bostheater. Voor een voorstelling in de buitenlucht, met picknick en een flesje wijn op de tribune.