Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bostheater logo

Bosfest presenteert

Mimesis

Julie Boellaard en Sweder de Sitter

MIMESIS is een (anti) Randstedelijke voorstelling over het doorgeschoten verlangen naar efficiëntie, snelheid en succes. 

Fietsend door de seizoenen: van het planten van zaadjes tot de onvermijdelijke aftakeling, van lente tot winter, van start-up tot teloorgang. Met de elektrische VanMoof fiets als hét symbool voor het faillissement (van onszelf).

 

Over de voorstelling

MIMESIS – iets begeren, puur omdat de ander het begeert. 

Hij zoeft met 30 km/h voorbij.
Hij rinkelt of toetert als je iemand inhaalt.
Hij is te vinden via een GPS-tracker.
Hij toont een doodshoofd en blaft als dieven het aanraken.
Als ‘ie ziek is, gaat ‘ie naar de bikedoctor.
Jij bent de baas op de weg.
Het is een fiets.
Het is méér dan alleen een fiets. 

Het is een VanMoof. 

De anderen hebben ‘m ook, dus waarom jij niet?

MIMESIS is voortgekomen uit de fascinatie voor het Nederlandse fietspad en de opkomst van de elektrische fiets. De VanMoof werd in korte tijd zeer populair binnen de stedelijke cultuur: verkocht als ‘duurzaam’ vervoersmiddel én als statussymbool.

Tegelijkertijd was de fiets vanwege technische mankementen allesbehalve efficiënt, werd het een gehaat object binnen het straatbeeld en ging het bedrijf in 2023 failliet. Voor deze voorstelling zijn makers Sweder en Julie onder andere in gesprek gegaan met oud VanMoof medewerkers en de bedenker van de term ‘Havermelkelite’ (Jonas Kooyman) om zich verder te verdiepen in deze hype.

 

Over de makers

Sweder de Sitter en Julie Boellaard zijn beiden afgestudeerd aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en maken vanuit een gedeeld gevoel voor humor en talige conflicten documentair-filosofische voorstellingen. Hun eerste voorstelling Illuminate Illusion werd door het productiehuis Via Rudolphi geselecteerd voor Het Debuut, waarna een landelijke tournee volgde.

Julie Boellaard speelde eerder onder andere bij het NITE (Noord Nederlands Toneel & Club Guy en Roni), Maas Theater&Dans, Girls in Woods en BonteHond. Sweder de Sitter speelde onder andere bij muziektheatergezelschap KASSETT, Holland Opera, Werkplaats Walhalla en het Wilminktheater. MIMESIS is hun tweede werk als makend duo.

Credits

Concept, spel en tekst: Sweder de Sitter en Julie Boellaard | Regie: Rosa van Leeuwen | Vormgeving: Leoni Pirenne | Muziek: Annemarije Zoer en Lucas Rens | Fotografie: Keith Montgomery | Scene fotografie: Moon Saris

Met dank aan: Jonas Kooyman, Maium Design en De Sloot Amsterdam

Data en tijden

Ticket kosten

  • Tickets
    € 8,50

Extra Informatie

Start voorstelling: 
19:50 uur

Duur voorstelling:
35 minuten

Entree Bosfestivalhart
Deze voorstelling is onderdeel van Bosfest. Om deze voorstelling te kunnen bewonderen dien je ook in het bezit te zijn van een entree ticket voor het Bosfestivalhart.

Details voorstelling

  • Bosfest

Impressie van de show