Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bostheater logo

PERSBERICHT | 27 augustus 2020

HET AMSTERDAMSE BOSTHEATER START CAMPAGNE NA BESLUIT VAN HET AFK

Het grootste openluchttheater van Amsterdam vreest voor haar bestaan. Het Bostheater, waar ruim 60.000 toeschouwers jaarlijks genieten van theatervoorstellingen, dans, concerten en jeugdtheater, verliest de structurele subsidie van het AFK. Daarom roept de organisatie nu het publiek, artiesten en collega’s op om in actie te komen en een tegengeluid te laten horen. Om 11:55 uur (vrijdag 28 augustus) lanceert het Amsterdamse Bostheater een campagne met een petitie om de politiek te bewegen om dit unieke theater te redden.

Het Bostheater roept de wethouder en gemeenteraad op om met een oplossing te komen voor het te laat is. Het openluchttheater is in 36 jaar stevig geworteld in het Amsterdamse culturele veld, maar ziet de toekomst zonder structurele subsidie somber in. De subsidie die het Bostheater ontvangt is slechts 20% van de totale begroting, maar deze bijdrage is noodzakelijk om het Bostheater jaarlijks op te bouwen en de voorstellingen toegankelijk en betaalbaar te houden voor het publiek. Het openluchttheater lijkt door de huidige subsidiesystematiek buiten de boot te vallen.

Een belangrijk speerpunt van de organisatie is dat het theater laagdrempelig moet blijven voor iedereen. Een vriendelijk prijsbeleid, geen rangen en standen, en het picknicken op de tribune (bezoekers mogen hun eigen consumpties meenemen en nuttigen in het Bostheater) zijn onderdeel van de identiteit van het theater.

De commissie van het AFK heeft de aanvraag van het Amsterdamse Bostheater positief beoordeeld. “Het Bostheater heeft zich na het advies voor de vorige Kunstenplanperiode volgens de commissie op lovenswaardige wijze omgevormd van een producerende naar een presenterende en coproducerende instelling. De afgelopen zomerproducties zijn een succes gebleken bij zowel het publiek als de pers,” schrijft het AFK.

Hoewel de artistieke kwaliteit als goed wordt beoordeeld, is er te weinig budget beschikbaar om de subsidie toe te kennen. Het Bostheater is overigens niet de enige instelling die buiten de boot valt. Toch laat de organisatie het hier niet bij zitten en gaat door met het verzamelen van steun en tegengeluid na het besluit.

“Een theater dat na de uitbraak van het coronavirus toch open is gegaan met een volledig aangepast programma met vrijwel alleen maar uitverkochte voorstellingen, bewijst zich als relevant theater voor zowel publiek als de culturele partners,” zegt directeur Ingejan Ligthart Schenk. “Het is onze ambitie dit theater voor de toekomst te behouden als podium voor zowel gerenommeerde gezelschappen als nieuwe makers.”

Vanaf vrijdag 28 augustus kan iedereen de petitie van het Amsterdamse Bostheater tekenen. Via www.bostheater.nl/petitie wordt meer informatie geboden en doorverwezen naar de petitie.

 


Noot voor de redactie: voor vragen, interviewverzoeken en extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Anika van de Wijngaard via pers@bostheater.nl | 06-46112806.

 

 

Deel dit bericht