Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bostheater logo

PERSBERICHT | 8 april 2021

HET AMSTERDAMSE BOSTHEATER IS GERED

Het Amsterdamse Bostheater krijgt de komende vier jaar toch subsidie van de gemeente Amsterdam. Hierdoor kan het openluchttheater voortbestaan en onder meer grootschalige voorstellingen blijven produceren in samenwerking met bekende theatergezelschappen.

Het besluit werd afgelopen dinsdag genomen door het college van B&W Amsterdam. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) kon in de zomer van 2020 de aanvraag voor vierjarige subsidie, ondanks een positieve beoordeling, niet honoreren vanwege onvoldoende financiële middelen.

In de zomer van 2020 – waarin het Bostheater onder strikte corona-protocollen een volledige programmering met theater, concerten en filmavonden wist te presenteren voor ruim 14.000 bezoekers – startte de organisatie een campagne om de dreigende sluiting te voorkomen. Met een petitie werden meer dan 18.000 handtekeningen opgehaald. Ook de gemeente Amstelveen greep in met een motie om de sluiting van het Bostheater te voorkomen en riep Amsterdam op om ook te helpen. Uiteindelijk besloot de Amsterdamse gemeenteraad eind 2020 dat wethouder cultuur Touria Meliani een passende oplossing moest zoeken om het Bostheater te redden.

De subsidie van de gemeente Amsterdam maakt een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van het Bostheater. De geplande grote theaterproducties – met deze zomer Toneelgroep Oostpool en daarna Internationaal Theater Amsterdam (2022), Orkater (2023) en De Warme Winkel (2024) – kunnen dankzij het besluit doorgang vinden.

Naast de grote zomerproductie, bestaat het zomerprogramma van het Bostheater in 2021 uit een grote jeugdvoorstelling i.s.m. De Toneelmakerij, Boslab Theaterfestival, concerten en filmavonden. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s i.v.m. corona. Het openluchttheater in het Amsterdamse Bos wordt momenteel aangepast om, zodra de maatregelen dit toelaten, het publiek op veilige wijze te kunnen ontvangen bij voorstellingen en optredens in de buitenlucht.

Over het Amsterdamse Bostheater
Het Amsterdamse Bostheater bestaat bijna veertig jaar en is uitgegroeid tot een zomertraditie. Elk jaar nodigt het Bostheater een groot Nederlands theatergezelschap uit om samen te werken aan een nieuwe zomerproductie; het klassieke repertoire maakt daarbij steeds vaker plaats voor nieuwe verhalen.

Na de zomer wordt het historische openluchttheater in het Amsterdamse Bos gerenoveerd. Voor de grootscheepse renovatie hebben de gemeente Amsterdam en gemeente Amstelveen 1,5 miljoen euro uitgetrokken. De renovatiewerkzaamheden zijn gepland in de herfst- en wintermaanden zodat de programmering daardoor niet aangepast hoeft te worden. De oplevering staat gepland in 2022.

 

vlnr: Ingejan Ligthart Schenk, Herbert Raat, Gwen Bakker en Touria Meliani
Credits: gemeente Amstelveen

Deel dit bericht