Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bostheater logo

Persbericht | 12 juli 2022

Ontdek een nieuwe generatie op locatie

Boslab Theaterfestival is dè broedplaats voor talent

 

Ga mee op route door het schemerende bos en ontdek het werk van een nieuwe generatie makers tijdens Boslab Theaterfestival. Het festival is van 2 tot en met 13 augustus in en om het Amsterdamse Bostheater en biedt korte voorstellingen in verschillende disciplines, zoals klassiek toneel dans, mime, muziektheater en storytelling.

Dit jaar zijn er maar liefst 9 premières! Nieuw in deze editie is een route voor mensen die geen Nederlands spreken. De makers zijn in de laatste jaren afgestudeerd op theateracademies in Nederland en België en hebben roots van over de hele wereld. Van storytellers uit Libanon en Rusland tot een choreograaf uit Brazilië.

Behalve verrassende voorstellingen op avontuurlijke plekken: tussen de struiken, op een open vlakte, aan of in het water… is Boslab ook een festival. Met ruimte voor ontspanning en ontmoeting (met de makers). Onder meer na afloop in het festivalhart met knisperend kampvuur en muziek.

 

Succesvol laboratorium
Boslab is het laboratorium van het Amsterdamse Bostheater, speciaal voor nieuwe theatermakers. Artistiek leider Frances Sanders, dramaturg Florian Hellwig en Bostheater-directeur Ingejan Ligthart Schenk selecteren jaarlijks uit tientallen aanmeldingen de meest veelbelovende inschrijvingen en begeleiden hen bij het maken van een locatievoorstelling. Vaak betreft het net afgestudeerde makers of mensen die al ervaring hebben als speler, maar zich als zelfstandig maker willen ontwikkelen.

Het bos blijkt een succesvolle broedplaats. Zo stonden op de allereerste editie van Boslab de makers die aan de wieg stonden van Circus Treurdier. In 2020 debuteerde Collectief Blauwdruk met een barok-futuristische drijf-in-waterfietsvoorstelling, waarna Boslab, Karavaan en Blauwdruk samen de nieuwe makersregeling aanvroegen. Nog geen twee jaar verder heeft het collectief een oeuvre van vier voorstellingen en al drie 4-sterren en een 5-sterren recensies op zak. Het trio begeleidt sinds vorig jaar ook Zephyr Brüggen. Zij keert dit jaar terug met het derde deel van haar trilogie over de verwoesting van de aarde.

 

De generatie van 2022 – Premières

Better days
Burlesque midden in het betoverend bos. Een spannende frictie tussen natuur versus glitter en glamour.
Laurien van Rijswijk | 2016 toneelschool Arnhem

Faun
Een man sterft en wordt wakker in een bos. Hij weet niet wat er gebeurd is, maar wel dat hij hier weg moet…
Ali Ünal | 2019 Master Drama Regie RITCS Brussel & Menzo Kircz | 2018 Master Drama KASK Gent

Howling
Een multimediaal en choreografisch project, waarin de verschillende lagen van een conflict op poëtische wijze worden ontrafeld.
Fernanda Libman | 2020 SNDO Choreography Amsterdam

Nu de dood nog
Een radicale bewerking op de ingebeelde zieke van Molière, een epische komedie over leven en dood.
Reinout Bongers | 2021 Regie Toneelacademie Maastricht

The midnight special
Een voorstelling over de duisternis, geïnspireerd op sprookjes, mythen en ander werk van kunstenaars die obscuriteit romantiseren.
Laila Claessen, Lieke van der Vegt, Just van Bommel | 2020, 2021, 2022 Toneelacademie Maastricht

Ode aan de weigering
2 vrouwen ontmoeten elkaar. De witte en de rode vrouw. De fee en de heks. De non en de hoer. Ophelia en Medea.
Axelle Verkempinck | Koninklijk Conservatorium Antwerpen & Regie RITCS Brussel

The Cruel Mother
Wat als je het kwade representeert en daar opeens genoeg van hebt? Dit stuk stelt eeuwenoude, gebruikelijke rolverdelingen ter discussie.
Ellie de Lange | 2018 acteursopleiding Toneelacademie in Maastrich & Marit Hooijschuur 2016 | Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie
Met eindregie van Erasmus Mackenna

Vergezichten & Bespiegelingen
In een black-box-theater midden in het bos ontvouwt zich een vergezicht, gericht op de eeuwigheid.
Zephyr Brüggen | 2021 Regie Amsterdamse Academie voor Theater en Dans

Overige voorstellingen

The wind will carry us
Verhalen over liefde, verdriet, dromen, wensen, intimiteit en heimwee die zonder opsmuk worden verteld: geen decor, en ook geen vierde wand.
Mezrab met verhalen van Sia Cyrroes, Sinéad O’Brien, Raffi Feghali en Irina Koriazova

Een ingebeelde ziekte
De met 4 en 5 sterren bekroonde Blauwdruk! Deze voorstelling ging in mei in premiere op Karavaan. Ga mee naar het jaar 2371, naar een wereld waarin de beste dokter ook de leider van het land is.
Collectief Blauwdruk Tijn Panis – Bram Walter – Romijn Scholten | 2020 ArtEz Arnhem aangevuld met Colombina-winnares Maureen Teeuwen

 

Zet je blik op verwondering, laat je betoveren door de voorstellingen en geniet van zomerse zwoele avonden tijdens Boslab Theaterfestival.

Deel dit bericht